Gemeente vpb-plichtig voor reclameactiviteiten en verhuur brandstofverkooppunten

Artikel Ewoud de Ruiter

Per 1 januari 2016 zijn overheidslichamen zoals gemeenten en provincies vennootschapsbelastingplichtig voor zover zij een onderneming drijven. Voor welke activiteiten is een gemeente of provincie nu vennootschapsbelastingplichtig? Inmiddels zijn er een tweetal uitspraken waarin de Gerechtshoven Den Haag en ‘s Hertogenbosch een standpunt hebben ingenomen over de vennootschapsbelastingplicht van bepaalde door de gemeente uitgevoerde activiteiten met betrekking tot het verlenen van reclame-concessies en de aanbesteding van de exploitatie van brandstofverkooppunten. Hierna wordt eerst de vennootschapsbelastingplicht van een overheidslichaam in het algemeen behandeld, daarna ga ik in op de recente uitspraken van het gerechtshof.

Een overheidslichaam is vennootschapsbelastingplichtig voor zover er sprake is van het drijven van een onderneming. Van het drijven van een onderneming is sprake als cumulatief voldaan is aan de volgende drie voorwaarden:

  1. Er is een organisatie van arbeid en kapitaal,
  2. Er wordt deelgenomen aan het economische verkeer, en
  3. Er is een winststreven.

Als sprake is van niet meer dan normaal vermogensbeheer, is geen sprake van het drijven van een onderneming.

Vrijstelling vennootschapsbelasting voor overheidstaken

Als sprake is van het drijven van een onderneming, dan is in artikel 8e, lid 1, letter b, Wet Vpb de vrijstelling voor vennootschapsbelastingheffing opgenomen voor het verrichten van overheidstaken dan wel publiekrechtelijke bevoegdheden waarmee niet in concurrentie wordt getreden met private partijen.

Lees verder >>


Bron: accountancyvanmorgen.nl | Klik hier voor het originele bericht