De nieuwe Toelichting tabel II: wat zijn de aandachtspunten?

Op 22 december 2023 heeft het ministerie van Financiën de ‘Toelichting tabel II’ (‘Toelichting’) gepubliceerd. In dit besluit zijn regels en beleid over de toepassing van het nultarief in de btw opgenomen. Dit tarief wordt onder andere toegepast bij export of intracommunautaire leveringen van goederen. Het zorgt voor aanmerkelijke vereenvoudigingen en cashflowvoordelen in de internationale handel. Met juiste toepassing van het btw-nultarief is bovendien een groot belang gemoeid. Onterechte toepassing van dat tarief brengt immers een materieel bedrijfsrisico met zich mee.

Dit besluit is een nieuwe versie van het ‘Voorschrift tabel II’ (‘Voorschrift’), dat na enkele decennia en diverse updates aan vervanging toe was. In het nieuwe besluit is de terminologie weer up-to-date en is alle nieuwe rechtspraak verwerkt, maar zijn ook andere wijzigingen doorgevoerd. Het nieuwe besluit treedt in werking op 1 april 2024.

De nieuwe Toelichting is flink uitgebreid ten opzichte van het eerdere Voorschrift. Zo zijn er praktijkvoorbeelden en achtergronden toegevoegd, zijn er nieuwe regelingen (vooral in de e-commerce) beschreven en is in dit besluit ook een aantal nu nog afzonderlijke besluiten verwerkt. Een groot deel van het besluit beschrijft daarmee de staande praktijk. Enkele beleidsstandpunten zijn echter ook veranderd of anderszins opvallend. Daarnaast is de tekst van een aantal vereiste verklaringen geüpdatet, zoals we hierna zullen bespreken. Neem voor deze nieuwe versies contact op met uw adviseur.

Lees verder >>