Bavaria’s fiscale privilege

Bavaria’s fiscale privilege

Artikel prof. mr. dr. J.L.M. Gribnau

Deze NTFR Opinie van prof. mr. dr. Hans Gribnau gaat over gratis bier en het sociaal contract. Hoewel vriend en vijand aandringen op een minder complex belastingstelsel, zijn er altijd personen en bedrijven die aanspraak maken op privileges. Door het dynastie-effect hebben machtige families een disproportionele, bijna disruptieve invloed ten opzichte van andere burgers. Zij zorgen dan erg goed voor zichzelf ten koste van anderen.

1. . Inleiding

Vriend en vijand dringen aan op een minder complex belastingstelsel. Eenvoud maakt het systeem inzichtelijker, en deze transparantie maakt naleving gemakkelijker. Maar er zijn altijd personen en bedrijven die aanspraak maken op privileges. Zij lappen de wederkerigheid die de grondslag is van het sociaal contract aan hun laars.

2. . Lobby versus eenvoud

Er is een brede consensus over de noodzaak van een minder complex en veranderlijk belastingstelsel – met minder detailregelingen en specifieke uitzonderingen op de hoofdregels. Er zijn de afgelopen jaren al de nodige stappen gezet, maar er moet nog veel werk verzet worden.1

Lees verder >>