2024 het jaar van modernisering personenvennootschapsrecht?

Tot 13 februari 2023 liep de internetconsultatie van het ontwerp wetsvoorstel modernisering personenvennootschappen. Tot op heden is er nog geen wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer. Toch is de verwachting dat deze er in 2024 wel gaat komen. In deze bijdrage blikken wij vooruit op wat mogelijk gaat komen en gaan we in op het conceptwetsvoorstel.

Er zijn in Nederland circa 237.000 personenvennootschappen, te weten de maatschap, vof en de cv. Met name het MKB, de agrarische sector en de dienstverlening (waaronder beroepsbeoefenaren als artsen, advocaten, notarissen) maakt gebruik van personenvennootschappen. De personenvennootschap speelt daarmee een belangrijke rol in het rechtsverkeer, voor het bedrijfsleven en voor de Nederlandse economie.

Het huidige personenvennootschapsrecht dateert grotendeels uit 1838. Sindsdien heeft de rechtspraak zich ontwikkeld en zijn de maatschappelijke opvattingen veranderd. De huidige wettelijke regeling beantwoordt onvoldoende aan de behoefte van ondernemers. Volgens de minister is het daarom hoog tijd dat fundamentele veranderingen plaatsvinden in het personenvennootschapsrecht. Er zijn al meerdere pogingen gedaan om het personenvennootschapsrecht te vernieuwen, maar tot op heden heeft dit niet tot grote concrete wijzigingen geleid.

Bron: Artikel van o.a. Brenda Coebergh, PwC | Klik hier voor het originele bericht