Vacatures in Fiscaal Recht

ABN AMRO: Nederlandse Economie in Technische Recessie met Gematigde Groei voor de Toekomst

Bron: Jan-Paul van de Kerke, ABN AMRO - 06 september 2023

De Nederlandse economie zit in een technische recessie. De komende kwartalen blijft de bbp-groei beperkt. Hogere rentes remmen ook in 2024 de economie af. De inflatie daalt, maar de 2% blijft uit zicht. } De economie gaat deze nieuwe fase in met een goede uitgangspositie. Het aantal faillissementen is relatief laag, de arbeidsmarkt is krap en huishoudens en bedrijven beschikken in het algemeen over gezonde balansen. De recent gepubliceerde bbp-cijfers duwen onze ramingen iets omlaag. Voor dit jaar verwachten wij een bbp-groei van 0,5% (was 0,7%). In 2024 trekt de bbp-groei iets aan naar 1,1% (was 1,0%), maar blijft deze onder trend.

Samenvatting

De Nederlandse economie zit sinds de start van dit jaar, na twee kwartalen van krimp, in een technische recessie. Na een sterk en onstuimig herstel uit de coronacrisis maakt de economie pas op de plaats. De hogere inflatie raakt binnenlands de bestedingskracht van consumenten en buitenlands de vraag naar Nederlandse uitvoer. Om de inflatie te beteugelen hebben centrale banken wereldwijd de rentetarieven opgetrokken. Tot ver in 2024 blijven de rentes op niveaus die de groei van de economie afremmen. Een toename van de vraag uit het buitenland is daarom op korte termijn niet aanstaande.

Na een periode van uitbundige inhaalgroei zit onze economie ook binnenlands in ander vaarwater. Voor de rest van het jaar verwachten wij een minimale groei, dichtbij het nulpunt. Van een diepe recessie is in onze raming dus geen sprake, want de uitgangspositie van de Nederlandse economie is goed. Door loongroei verbetert de koopkracht van huishoudens, de werkloosheid loopt slechts marginaal op, bedrijven houden een prikkel om te investeren en – ondanks de val van het kabinet – blijft de overheid tegenwicht bieden. Toch zijn er een aantal risico’s. Als inflatie hardnekkiger blijkt dan gedacht, moeten centrale banken de rente verder optrekken, wat de eurozone economie verder kan doen haperen. Dat zal ook gevolgen hebben voor Nederland. Daarnaast kan de val van het Nederlandse kabinet voor een flinke vertraging zorgen op belangrijke beleidsdossiers, waardoor belangrijke hervormingen vertraging oplopen.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Fiscalecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.