vergrootglas
Vacatures in Fiscaal Recht

Fiscaal recht algemeen

Onder de term belastingrecht (of fiscaal recht) wordt verstaan het geheel aan regels over de heffing en de invordering van belastingen. In Nederland is er sprake is van twee typen belastingen: Directe belastingen op inkomen, winst en vermogen en Indirecte belastingen die door een ander aan de Belastingdienst worden afgedragen. Het belastingrecht is onderdeel van het publiekrecht en wordt daarbinnen soms onder het bestuursrecht gerekend.

Belastingen

Het beroep van van belastingadviseur bestaat bij de gratis van belastingwetgeving. De heffing van rijksbelastingen wordt geregeld in belastingwetten. Voor vrijwel elke soort belasting is er een aparte wet. Naast al deze wetten vormen internationale verdragen, rechtspraak van de belastingrechter en vele beleidsregels van de Staatssecretaris van Financiën belangrijke rechtsbronnen van het belastingrecht. De fiscale wetgeving is sinds de invoering van de Wet op de vennootschapsbelasting 1941 zodanig complex geworden dat het voor accountants niet goed doenlijk is om zonder andere expertise tot een verantwoord oordeel te komen. Dit heeft geleid tot ontwikkeling van het vakgebied van Fiscaal adviseur.

Fiscaal advies

Fiscaal advies is het vakgebied van mensen die verantwoordelijk zijn voor advisering rondom de belastingheffing. Het is een vakgebied wat volop in beweging is en waarvan de definitie moeilijk te herleiden is.

Is de fiscalist nu een soort accountant, een soort advocaat of een soort financieel adviseur? Welke verhoudingen spelen dan een rol en hoe passen betrekkelijk nieuwe fenomenen als horizontaal toezicht, de Wet Toezicht Accountantsorganisaties (WTA) alsmede de Wet op het financieel toezicht (WFT) op de fiscalist? Het vak is nog lang niet uitontwikkeld.

De beoefenaars van het vak vormen een gevarieerde groep van academici tot (fiscaal) ongeschoolden. Hoewel daar herhaalde malen een beroep op is gedaan, is het beroep niet wettelijk geregeld. Wel heeft een belangrijk deel van hen zich georganiseerd in beroepsorganisaties

Beroepsorganisaties in het Fiscaal recht vakgebied:

Diverse beroepsorganisaties claimen een kwaliteitswaarborg. Het Register Belastingadviseurs (RB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zijn de grootste. Beide kennen een Permanente Educatie programma.

Register BelastingadviseursRegister Belastingadviseurs

Het Register Belastingadviseurs (RB) behartigt de belangen en bundelt de krachten van ruim 7.200 aangesloten belastingadviseurs. Het RB is ontstaan vanuit een samenwerking per 1 januari 2011 van het NFB en de CB. De leden van het RB hebben een opleiding op minimal HBO niveau en een beroepsoriëntatie op het MKB.

www.rb.nl


logo nobNOB

De beroepsvereniging van universitair opgeleide belastingadviseurs NOB werd opgericht in 1954 en heeft momenteel 4800 leden. Die werken bij 400 verschillende kantoren: grote zowel als kleine. Voor heel uiteenlopende cliënten: van multinational tot lokale overheid en van MKB-bedrijf tot vermogende particulier. NOB-leden zijn gebonden aan strikte interne beroepsregels en aan een eigen tuchtrechtspraak.

www.nob.net

Opleidingen

De masteropleiding Fiscaal recht biedt uitstekende kansen op een baan bij de Belastingdienst of bij het ministerie van Financiën, in de nationale en internationale belastingadviespraktijk en als fiscaal-specialist bij de rechterlijke macht. Ook een aanstelling bij een universiteit of andere wetenschappelijke instelling behoort tot de mogelijkheden. Verschillende universiteiten bieden een masteropleiding Fiscaal Recht.

De volgende beroepsorganisaties bieden een fiscale kopstudie aan die verbonden is aan een titel:

Evenementen

Op de volgende sites wordt verwezen naar evenementen en bijeenkomsten op het gebied van Fiscaal recht:

Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Fiscalecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp