Vacatures in Fiscaal Recht

Wat is Fiscaal Recht

Onder de term belastingrecht (of fiscaal recht) wordt verstaan het geheel aan regels over de heffing en de invordering van belastingen. In Nederland is er sprake is van twee typen belastingen: Directe belastingen op inkomen, winst en vermogen en Indirecte belastingen die door een ander aan de Belastingdienst worden afgedragen. Het belastingrecht is onderdeel van het publiekrecht en wordt daarbinnen soms onder het bestuursrecht gerekend.

Fiscaal advies

Fiscaal advies is het vakgebied van mensen die verantwoordelijk zijn voor advisering rondom de belastingheffing. Het is een vakgebied wat volop in beweging is en waarvan de definitie moeilijk te herleiden is.

Is de fiscalist nu een soort accountant, een jurist of een soort financieel adviseur? Welke verhoudingen spelen dan een rol en hoe passen betrekkelijk nieuwe fenomenen als horizontaal toezicht, de Wet Toezicht Accountantsorganisaties (WTA) alsmede de Wet op het financieel toezicht (WFT) op de fiscalist? Het vak is nog lang niet uitontwikkeld:

Wat is een fiscalist?

Een Fiscalist of Fiscaal Jurist adviseert particulieren en bedrijven op fiscaal terrein. Deze advisering kan betrekking hebben op de afhandeling van btw, inkomsten en vennootschapsbelasting of zich toespitsen op de interpretatie van fiscale wetgeving binnen bijvoorbeeld het bank- en verzekeringswezen en de uitwerking daarvan in producten en diensten.

Wat is een Tax Manager?

Een Tax Manager is het eerste aanspreekpunt voor fiscale vraagstukken voor de organisatie. De functie bestrijkt veelal het volledige terrein van de fiscaliteit: van loonheffingen tot transfer pricing, van onroerende zaakbelastingen tot afstemming met de Belastingdienst en van vennootschapsbelasting tot omzetbelasting.

Wat is een Belastingadviseur?

Nederland is een land vol met wetten en regels. Een belastingadviseur helpt zijn of haar klanten met het vinden van de beste weg door het landschap van belastingwetten en regels. De beste weg betekent voor de meeste mensen vaak de weg die financieel het meest voordelig is. Hier zal de belastingadviseur met de klant naar zoeken zonder dat de klant daarmee de wet overtreedt. Tot de aandachtsgebieden behoren o.a. het opzetten van de fiscale bedrijfsstructuur, controleren en doen van belastingaangiften, begeleiding bij fusies & overnames, adviseren met betrekking tot fiscale / financiële planning.

Beroepsorganisaties in het Fiscaal recht vakgebied:

Diverse beroepsorganisaties claimen een kwaliteitswaarborg. Het Register Belastingadviseurs (RB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) zijn de grootste. Beide kennen een Permanente Educatie programma.

Register BelastingadviseursRegister Belastingadviseurs

Het Register Belastingadviseurs (RB) behartigt de belangen en bundelt de krachten van ruim 7.200 aangesloten belastingadviseurs. Het RB is ontstaan vanuit een samenwerking per 1 januari 2011 van het NFB en de CB. De leden van het RB hebben een opleiding op minimal HBO niveau en een beroepsoriëntatie op het MKB.

www.rb.nl


logo nobNOB

De beroepsvereniging van universitair opgeleide belastingadviseurs NOB werd opgericht in 1954 en heeft momenteel 4800 leden. Die werken bij 400 verschillende kantoren: grote zowel als kleine. Voor heel uiteenlopende cliënten: van multinational tot lokale overheid en van MKB-bedrijf tot vermogende particulier. NOB-leden zijn gebonden aan strikte interne beroepsregels en aan een eigen tuchtrechtspraak.

www.nob.net

Opleidingen

De masteropleiding Fiscaal recht biedt uitstekende kansen op een baan bij de Belastingdienst of bij het ministerie van Financiën, in de nationale en internationale belastingadviespraktijk en als fiscaal-specialist bij de rechterlijke macht. Ook een aanstelling bij een universiteit of andere wetenschappelijke instelling behoort tot de mogelijkheden. Verschillende universiteiten bieden een masteropleiding Fiscaal Recht.

De volgende beroepsorganisaties bieden een fiscale kopstudie aan die verbonden is aan een titel:

Vakinformatie voor Fiscalisten en Belastingadviseurs

cover Belasting MagazineBelasting Magazine

BelastingMagazine is bestemd voor de fiscaal adviseur van het Midden- en Kleinbedrijf. Dit vakblad staat bekend om het toegankelijke taalgebruik en de praktijkgerichte inhoud.

BelastingMagazine houdt de adviseur op de hoogte van alle ontwikkelingen op fiscaal gebied.


cover Fiscaal AdviesFiscaal Advies

Het kwartaalmagazine Fiscaal Advies volgt fiscale ontwikkelingen op de voet. Goed op de hoogte zijn op het gebied van belastingen is een geruststellend idee. U bent zich dan meer bewust van de mogelijkheden van bijvoorbeeld belastingbesparingen. Niemand wil de Belastingdienst immers teveel betalen.

Elsevier Fiscaal Advies is hét magazine dat zorgt dat u alert blijft.


cover Fiscaal RendementFiscaal Rendement

Fiscaal Rendement is een nieuws- en adviesmagazine voor fiscalisten, adviseurs, administrateurs, boekhouders en accountants.

Fiscaal Rendement is anders dan andere vakbladen. Fiscaal Rendement is beknopt, zeer actueel en heel erg praktisch. Geschreven zonder blabla of theoretisch gewauwel. Zonder interviews met mensen die u toch niet wilt kennen. Fiscaal Rendement is geschreven in normale mensentaal met veel praktische tips en adviezen die u direct in de praktijk kunt brengen.


cover NTFRNederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht

Het belangrijke nieuws (Hoge Raad, belangwekkende hofuitspraken en wetgeving) wordt altijd uitgebreid behandeld en van commentaar voorzien. De samenvattingen en commentaren zijn exclusief voor NTFR geschreven, terwijl de rechtsoverwegingen letterlijk worden weergegeven.

NTFR biedt u kennisNederlands Tijdschrift voor Fiscaal Recht (NTFR) is daarmee een betrouwbare bron. De commentaren (door adviseurs en wetenschappers) zijn gericht op de praktijk en bieden u een kader voor uw eigen beslissingen. De samenvattingen (van onder andere de feiten en geschillen van procedures en van beleidsbesluiten) worden gemaakt door auteurs die verbonden zijn aan de hoven, de Hoge Raad, het ministerie, de Belastingdienst, e.d.

Contactgegevens

CareerGuide

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: +31 36 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Fiscalecarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op of stuur hem in via dit formulier.