Van Rij antwoordt op vragen over fiscale ‘PwC-opzetje’

Onlangs zette de rechter een streep door een constructie die PwC aan klanten had aangeraden om belasting te ontwijken. Op een bericht hierover in het Financieele Dagblad volgden Kamervragen van D66.

PwC raadde klanten in 2018 een constructie aan om een fiscaal voordeel te behouden. Het Amerikaanse Innophos kreeg het advies om twee Nederlandse dochterbedrijven met terugwerkende kracht per 1 januari te laten fuseren. Daarmee zou het bedrijf een beperking van de renteaftrek, die het kabinet in dat jaar invoerde omzeilen, en toch geen hogere belasting hoeven te betalen. Begin dit jaar zette de rechter een streep door deze constructie. Aan de basis van de fusie lag namelijk een ‘besmette handeling’. Eigen vermogen was van de ene bv naar de andere bv verschoven, om vervolgens intern te worden uitgeleend zodat de renteaftrek ontstond. Dat is niet toegestaan.

Een bericht hierover in het FD deed D66-Kamerlid Sneller vragen stellen aan staatssecretaris Van Rij. Sneller wilde onder meer weten welke mogelijkheden Van Rij ziet om bedrijven te stimuleren hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen bij het tegengaan van dergelijke praktijken. In zijn antwoord wijst Van Rij naar de Tax Governance Code (TGC) van VNO-NCW. Met de TGC liet een grote groep beursgenoteerde bedrijven zien dat zij de stap durfden te maken naar een meer transparante belastingpraktijk. De TGC heeft tot doel meer inzicht te bieden in de belastingstrategie van grote ondernemingen en wat zij betalen in de landen waar ze actief zijn. Deelnemers houden zich niet alleen aan de letter, maar ook aan de geest van de wet en zien het betalen van belastingen niet alleen als kostenpost, maar ook als een middel voor sociaaleconomische cohesie, duurzame groei en welvaart op de lange termijn. De TGC is een instrument van het bedrijfsleven zelf. Wel is het ministerie van Financiën nauw betrokken, en wordt regelmatig samen met een breed scala aan partijen over de code gesproken (ook van buiten het bedrijfsleven), waaronder ook over de naleving van de code.

Lees meer >>


Bron: fiscaalvanmorgen.nl | Klik hier voor het originele bericht