
“Je wordt niet vervangen door AI, maar door een actuaris die met AI werkt”
Interview met Lars Janssen, actuarieel directeur bij PwC
De wereld van het schadeactuariaat verandert snel. Nieuwe technologieën, toenemende datacomplexiteit en een krappe arbeidsmarkt zetten druk op het vak. Lars Janssen, ervaren schadeactuaris bij PwC, ziet deze ontwikkelingen van dichtbij. Hij werkte eerder in de VS en is nu betrokken bij innovatieprojecten rondom GenAI. “We moeten onszelf blijven uitdagen en ontwikkelen. In Nederland lopen we niet meer als vanzelfsprekend voorop.”
Schaarste en globalisering
Volgens Janssen is de huidige krapte op de Nederlandse actuarismarkt structureel. “In landen als de VS, India of Zuid-Afrika is er veel meer aanwas van actuarieel talent. Dat stelt hen in staat om meer methodes door te rekenen, grondiger te onderbouwen en dus hogere kwaliteit te leveren.” In Nederland dwingt het tekort tot pragmatisme. “We halen nog steeds het vereiste niveau, maar we zijn niet meer 'ahead of the curve'.”
Die realiteit wordt nijpender door consolidatie in de markt. “Er zijn steeds minder verzekeraars én tussenpersonen. Tegelijk kunnen buitenlandse partijen met een overname van een van de grote overgebleven intermediairs, snel de Nederlandse markt betreden via ‘passporting’ binnen de Europese Unie. Dat zet druk op lokale spelers – en treft daarmee ook op hun actuarissen.”
AI als kans en uitdaging
Lars ziet in generatieve AI (GenAI) zowel een bedreiging als een enorme kans. “Actuarissen besteden nog veel tijd aan rapportages en documentatie. Dat zijn taken die AI nu al beter kan uitvoeren.” Maar hij benadrukt: AI vervangt de actuaris niet, maar de actuaris die niet met AI werkt. “Het is essentieel dat je AI als professional omarmt en daarmee ruimte creëert voor analyse, interpretatie en besluitvorming.”
Voorbeeld: letselschade sneller herkennen
Een treffend voorbeeld van hoe GenAI het schadeactuariaat kan versterken, komt uit het letselschadedomein. “Bij grote letselschades zie je dat de ernst soms pas jaren later goed wordt onderkend, terwijl er vaak al vroeg signalen zijn in het dossier. Wij ontwikkelden een toepassing waarbij GenAI deze brieven automatisch leest, analyseert en omzet in gestructureerde data. Dan krijg je variabelen als ‘whiplash: ja/nee’ of ‘amputatie: ja/nee’. Dat helpt om veel scherper je reserves te kunnen vaststellen.”
Dit soort toepassingen vraagt niet alleen technische vaardigheden, maar juist ook domeinkennis. “Je moet weten wat relevant is in zo’n brief, wat je wilt extraheren en hoe je dat vertaalt naar zinvolle input voor je model.” Die brug tussen technologie en actuariële expertise is precies waar de nieuwe rol van de actuaris ligt, aldus Lars.
Advies aan collega’s
Tot slot heeft hij een duidelijke boodschap voor zijn vakgenoten: “Blijf kritisch en creatief. Leer de tools kennen en begrijp hun mogelijkheden en beperkingen. Dat maakt je niet alleen effectiever, maar ook waardevoller in een snel veranderende sector.”